zahradnictvo lany

Driene sú široká skupina vizuálne veľmi rozdielnych drevín a zaslúžia si našu pozornosť. Mnoho ľudí ich pozná pod názvom svíb.

Drieň obyčajný je prvou drevinou, ktorá na jar zasvieti vo voľnej prírode alebo v záhradách svojimi žltými kvetmi. Niektoré okrasné druhy drieňa upútajú našu pozornosť neskôr na jar a iné zase počas zimy.

Drieň obyčajný – Cornus mas

cornus masCornus masDrienky sa vyskytujú v niektorých oblastiach Slovenska vo voľnej prírode, ich plody – drienky – sú jedlé, zdravé a výborné na zaváranie, sirupy, známu drienkovicu alebo priamy konzum. Nakoľko driene obyčajné kvitnú medzi prvým rastlinami, poskytujú potravu pre včely a iný prebudený hmyz, sú obľúbené medzi včelármi. Ako každá ovocná drevina, aj driene obyčané majú mnoho kutivarov, ktoré majú výraznejšie dobré vlastnosti – chuť, veľkosť plodov, odolnosť rastliny, opelivosť. Medzi známe odrody patria: Jolico, Nežnyj, Elegantnyj, Bukovinskij atď.

Drieň krvavý – Cornus sanguinea

Je listnatý opadavý ker vhodný do okrasnej záhrady ako samostatný ker alebo súčasť živého plota. Kultivar Midwinter Fire narastá do výšky 1 – 1,50 m. Jeho drevo má výraznú oranžovú farbu, ktorá je veľmi efektívna od jesene do jari, kedy je opadané lístie. Midwinter fire vtedy žiari v zimnej záhrade naozaj ako oheň.

Drieň biely – Cornus alba

Je vyšší ako predchádzajúci drieň, dorastá do výšky 2 až 3 metre. Tieto dreviny majú červené drevo. Najvýraznejšiu žiarivo červenú farbu má kutivar Sibirica, ktorý má počas vegetačného obdobia zelené listy. Kulitvar Sibirica Variegata má listy zeleno bielo panašované, Sibirica Aureovariegata žlto zelené a kuktivar Aurea ich má žlté. Tieto dreviny nemajú veľmi výrazné kvety ako nasledujúci druh.

View the embedded image gallery online at:
https://www.lany.sk/blog/23-driene-sviby-cornusy#sigProId6c1718bd11

Drieň japonský – Cornus kousa

Toto sú mimoriadne nádherné vzrastlé dreviny, ktoré dorastajú až do 4 m a môžu sa považovať už za stromy. Japonské driene majú radi vlhko a zároveň slnečné stanovisko. Na jar kvitnú veľkými väčšinou bielymi kvetmi. Kutivar Bultinck Giant Flower patrí medzi driene s najväčšími kvetmi bielej farby. Biele, ale menšie kvety má odroda China Girl, Schmetterling ich má smotanovo biele a droda Satomi kvitne naružovo.

View the embedded image gallery online at:
https://www.lany.sk/blog/23-driene-sviby-cornusy#sigProId49bca8fd7e

Drieň kvetnatý – Cornus florida

Pochádza zo severnej Ameriky. Je to listnatý opadavý vzrastlý ker, na ktorom ako prvé rozkvitnú kvety a až neskôr sa objavia listy. Kultivar Rainbow má farebné panašované listy a biele kvety. Kutivar Cherokee Chief má kvety ružovej farby.

View the embedded image gallery online at:
https://www.lany.sk/blog/23-driene-sviby-cornusy#sigProId529a02ab49

Skupina drieňov zahŕňa množstvo opadavých krov, ktoré sú rozdielne vzrastom, nárokmi i vzhľadovo, no spája ich výnimočná krása a schopnosť rozžiariť záhradu v danom (v každom ) ročnom období. V tejto skupine nájdete dreviny príťažlivé drevom, kvetom, listami či plodmi. Drieň v záhrade je krása, ktorá nás každý rok prekvapí.